ODRŽAN TRADICIONALNI ABAKUSOV FESTIVAL KREATIVNOSTI, ZNANJA, PRIJATELJSTVA I LJUBAVI


Pred punom salom roditelja, rodbine, zvanica i gostiju velike scene Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici,prethodne sedmice, 15.6.2016., održan je „ Abakusov festival kreativnosti, znanja, prijateljstva i ljubavi“ s ciljem slavljenja uspjeha, napredovanja i talenata djece, kao i uspješnog rada PPU „Abakus“ Zenica.Zaposlenici i djeca „Abakusa“ su pripremili zanimljiv i kvalitetan program Festivala, gdje su prezentirali svoja znanja, vještine, sposobnosti i talente. Sve je izgledalo kao u bajci, jer se scena šarenila od elemenata efektne scenografije, kostimografije i svjetlosnih efekata.

S akcentom na prave vrijednosti na početku programa izvedena je predstava „Pepeljuga“ gdje su školarci pokazali talenat za glumu, kao i sposobnosti memoriranja velike količine teksta. Nakon bajkovitog, emotivnog i sretnog završetka predstave, predškolci su razveselili publiku horskim izvođenjem pjesama „Šta se u vrtiću radi?“ i „Wheels on the bus“.

Školarci su pokazali i odlične plesne korake i sigurnost na sceni uz dvije kompozicije „Choco, choco, chocolate“ i „Cest la vie bans“, publiku su nasmijali do suza igrokazom „Tračare“, pokazali ljubav prema domovini recitiranjem  pjesme „Bosanskohercegovački gradovi“ i predstavili brige đaka u recitaciji „Ko razumije školski život?“. Da pored svega znaju i pjevati pokazali su horskim izvedbama sevdalinke „Kad ja pođoh na Bembašu“ i šaljive pjesme „Škola“.

Predškolci mlađe i starije vrtićke grupe su pokazali da znaju glumiti uz igrokaz „Ovan i jarac“, izmamili aplauze plesnim tačkama „Velika sam velika“ i „Mambo“, te napunili srca publike recitiranjem pjesama „Dječija sreća“ i „Osma pjesma pravdina“.
Organiziranjem ove manifestacije Privatna predškolska ustanova i ustanova za boravak djece školskog uzrasta „Abakus“ Zenica je predstavila svoje programe, stručni tim uposlenika i uspjehe koje su djeca postigla u učenju, istraživanju, ponašanju i druženju u toku jedne godine.

Pripremila: Azra Pandur
Izvor: zenicablog