10 RAZLOGA ZAŠTO MOBILNI UREĐAJI TREBAJU BITI ZABRANJENI DJECI MLAĐOJ OD 12 GODINA


Američka pedijatrijska akademija i Kanadsko udruženje za pedijatriju preporučuju da se djeca do druge godine uopšte ne izlažu tehnologiji, da od 3-5 godine to bude najviše 1 sat dnevno, a od 6 do 18 godina ne preko dva sata dnevno.

 I, da li ove preporuke neko sluša? Uglavnom ne, pošto istraživanja pokazuju da se ove „doze“ izlaganja tehnologiji prekoračuju i po 4-5 puta. 
Portabl uređaji poput telefona, tableta, konzola za igre samo su ubrzali ovu „ekranizaciju“ djetinjstva. 

Kao pedijatrijski terapeut i autorka knjige „Virtuelno dijete“, Kris Rouan pozvala je roditelje, nastavnike i nadležne institucije da zabrane upotrebu prenosivih tehničkih uređaja do dvanaeste godine. U prilog ovome, Rouan je navela 10 argumenata zasnovanih na naučnim istraživanjima: 
1. Uticaj na razvoj mozga 
Do napunjene druge godine života, mozak djeteta utrostručuje svoju veličinu i nastavlja da se neprekidno razvija do 21. godine. Rani razvoj mozga uslovljen je podsticajima iz okruženja, ili njihovim nedostatkom. Pretjerana izloženost tehnološkim uređajima (telefoni, internet, Ajpedi, televizija) negativno utiče na funkcionisanje mozga i izaziva nedostatak pažnje, usporen razvoj kognitivnih sposobnosti, otežano učenje, povećanu impulsivnost i smanjenu sposobnost samokontrole (napade bjesa). 
2.Usporen razvitak
 Upotreba tehnologije ograničava kretanje, i vodi usporenom razvitku. Svako treće dijete danas polazi u školu sa zaostatkom u razvitku, što se loše odražava na opismenjavanje i akademsko postignuće. Fizička aktivnost poboljšava pažnju i sposobnost učenja. Korišćenje tehnologije prije 12. godine je od presudnog uticaja na razvoj djeteta i njegovu sposobnost za učenje.
 3. Epidemija gojaznosti 
Gledanje televizije i igranje video igrica u korelaciji je gojaznošću kod djece. Djeca kojoj je dozvoljeno da gledaju tv ili igraju igrice u svojoj sobi 30% češće imaju prekomjernu tjelesnu težinu, a trećina gojazne djece dobije dijabetes. Takođe su izloženi povećanom riziku od srčanih bolesti koje skraćuju život. Zbog gojaznosti, generacija rođena u 21. vijeku možda će biti prva u kojoj mnoga djeca neće nadživjeti svoje roditelje. 
4. Nedostatak sna 
Tri četvrtine roditelja dozvoljavaju djeci upotrebu tehnologije u dječijim sobama, a 60% njih nema uvid u to kako i koliko djeca koriste tehnologiju. Uslijed toga, u tri četvrtine slučajeva djeci od 9-10 godina nedostaje san u tolikoj mjeri da se to odražava na njihove ocjene u školi.
 5. Mentalne bolesti
 Pretjerana upotreba tehnologije dovodi se u vezu sa porastom depresije i anksioznosti kod djece, sindromom poremećaja pažnje, teškoćama sa vezivanjem, autizmom, bipolarnim poremećajem i drugim problemima u ponašanju. Svako šesto dijete u Kanadi ima dijagnozu mentalnog poremećaja, a mnoga od njih su na opasnim ljekovima. 
6. Agresivnost
 Nasilje u medijima dovodi do nasilja među djecom. Mala djeca sve više su izložena prikazima fizičkog i seksualnog nasilja u medijima. Igrica „Grand Theft Auto V“ prikazuje eksplicitni seks, ubistva, silovanja, zlostavljanje i sakaćenje, a to čine i mnogi filmovi i emisije. 
7. Digitalna demencija Zbog toga što utiču na mozak da „podsjeca“ nervne puteve koji vode u čeoni korteks, brzi medijski sadržaji doprinose poremećaju pažnje, lošijoj koncentraciji i otežanom pamćenju. 
8. Zavisnost Kako se roditelji sve više vezuju za tehnologiju, tako se i sve više udaljavaju od svoje djece. U nedostatku vezanosti za roditelje, djeca se okreću tehnološkim spravama i 
postaju zavisnici. Svako jedanaesto dijete, uzrasta između 8 i 18 godina, je zavisno od tehnologije. 
9. Zračenje 
U maju 2011. godine Svjetska zdravstvena organizacija označila je mobilne telefone i ostale bežične elektronske naprave kao „potencijalno kancerogene“ (rizik kategorije 2B). Djeca su osetljivija na ove rizike jer se njihovi mozgovi i imuni sistemi još razvijaju. U međuvremenu su se pojavile preporuke da se kategorija rizika preinači u 2A, što znači „vjerovatno kancerogeno“.
 10. Neodrživost
 Način na koji današnja djeca odrastaju i obrazuju se uz tehnologiju više nije moguće održati.
 Djeca su naša budućnost, ali nema budućnosti za djecu koja pretjerano koriste tehnologiju. Hitno je potreban udruženi napor da se smanji količina tehnologije u dječijim životima.