ŠKOLA KOJA JE NAPRAVLJENA NA EKOLOŠKI NAČIN (FRANCUSKA)


     Srednjovjekovni grad Montrottier na jugozapadu Francuske, obogaćen je već dvije godine sa održivim vrtićem i osnovnom školom u blizini gradskog jezgra. Plan za taj projekat izradio je arhitektonski biro Tekhne Architects, uključujući načela pasivno solarnog dizajna, prirodnu ventilaciju, efikasne sisteme za korištenje električne energije i krovnu fotonaponsku elektranu.

     Za gradnju su korišteni samo materijali lokalnog porijekla, a odluku o izgradnji ove osnovne škole u centru grada donijela je cijela zajednica. Škola je izgrađena na strmoj lokaciji sa koje se pruža pogled na okolna poljoprivredna zemljišta. U blizini nje se nalaze kulturni centar, gradska biblioteka i kino. 
     Da bi se smanjila potrošnja električne energije, škola je dizajnirana tako da tokom zimskih mjeseci maksimalno koristi energiju sunca, a ljeti je enterijer u prijatnoj hladovini zahvaljujući roletnama. Debeli zidovi se ponašaju kao termalna masa i obloženi su drvenim pločama iz obližnje borove šume, čime je obezbijeđena vrhunska izolacija. 
     Objekat zagrijeva kotao na biomasu koji se koristi i za zagrijavanje obližnjeg kulturnog centra. U objektu je instaliran pametan sistem koji prati potrošnju električne energije i koji informiše o trenutnom kvalitetu vazduha u učionicama, kao i kada treba otvoriti prozore da bi se uveo svjež vazduh. Fotonaponski sistem na krovu objekta proizvodi dvostruko više električne energije nego što je školi potrebno, pa se višak šalje elektrodistributivnoj mreži.      Grad i škola su osigurali da ovaj objekat bude sigurno i netoksično okruženje za djecu. Za izgradnju su korišćeni netoksični, izdržljivi materijali koji zahtijevaju minimalno održavanje i boje sa malim procentom VOC komponenti. Kišnica se sakuplja u posebnim rezervoarima i dalje koristi za sanitarne potrebe i zalivanje jestive bašte. Dijelovi krova koji nisu pod fotonaponskim panelima prekriveni su zemljom koja pomaže pri oticanju atmosferskih voda.      Ovaj projekat je lijep primjer održive gradnje, upotrebe obnovljivih izvora energije, a u isto vrijeme i brige o djeci i njihovom zdravlju.

Pripremila: Azra Pandur