FINSKA: UČITELJI VISOKO OBUČAVANI, POŠTOVANI I SLOBODNI

     
     Škola Viikki u istočnom dijelu Helsinkija svojevrstan je laboratorij za studente učiteljskih fakulteta. Studenti u ovoj školi mogu u praksi isprobavati teorije koje uče na fakultetu.


     U Finskoj je sistem sličan kao kod medicinskih univerziteta - buduće liječnike tokom studija treba slati u bolnice, a buduće učitelje u škole. 

     I to je jedan od vjerojatno najznačajnijih faktora koji obrazovanje u Finskoj čini efikasnim. 

- Ovo je jedan od načina na koji pokazujemo koliko poštujemo podučavanje. Važno je jednako kao uvježbavanje doktora - sumirao je ideju direktor škole Viikki Kimo Koskinen. 

     U Finskoj je podučavanje i prenošenje znanja iznimno priznata i cijenjena profesija, a nadaleko je poznato kako finski učenici na ispitima Pisa već godinama postižu najbolje rezultate. 

    Učitelji su tamo uglavnom slobodni od vanjskih uslova, kao što su inspekcije, standardizirani testovi i kontrola od strane vlasti. Školske inspekcije ne postoje još od 1990. godine. 

- Nastavnici trebaju imati visoko kvalitetno obrazovanje kako bi dobro znali iskoristiti profesionalnu slobodu koja im je dana, kao i znati rješavati probleme na istraživački način - kaže Leena Krokfors, profesorica na učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Helsinkiju.  

     Ideja je da sva djeca imaju kvalitetno obrazovanje

     Finski eduktor na Harvardu Pasi Sahlberg puno je učinio kako bi metode finskog školstva popularizirao u svijetu. 'Finski san', kako ga je nazvao, bio je da sva djeca, neovisno o porijeklu ili privatnim okolnostima, imaju dobru školu u svojoj zajednici - a ta je ideja ostala ista vodilja posljednjih 40 godina. 

     Razvojem ove ideje došlo se do zaključka kako škole trebaju same razvijati vlastite kurikulume i planirati učeničke zadatke zbog čega sami učitelji moraju biti profesionalci. 

- Ako pogledamo unatrag kroz finsku historiju, učitelji su uvijek bili ljudi koji su u sela i zaseoke donosili civilizaciju - zaključuje Krokfors. 

Nove metode inspiriraju

     Studenti u školi rade cijeli dan u multidisciplinarnim radionicama s učenicima od 13 do 19 godina. S učenicima raspravljaju i traže od njih da kritički razmišljaju o metodama učenja u školi. 

- Želim učiniti razliku. Postoje brojne nove metode podučavanja i razne UČITELJ ideje. To je odlično jer možemo isprobavati različite stvari i to je ono što me inspirira - kaže jedna od studentica, 24-godišnja Maria Hyväri.

Pripremila: Azra Pandur 
Izvor: Guardian