4 JEDNOSTAVNA NAČINA DA ZAINTERESUJETE DJECU ZA ČITANJE I ISTRAŽIVANJE
Čitanje ne mora biti pasivna i tiha aktivnost. Ako ga učinite interaktivnim, vaša djeca će biti raspoloženija za nastavak čitanja čak i nakon završetka škole. Evo nekoliko savjeta kako potaknuti djecu na čitanje, učenje i istraživanje.


1.Pustite djeci da sama odaberu knjige: djeca će radije prionuti na čitanje literature koju su sama odabrala umjesto čitanja naslova koji su bili vaša sugestija. Organizirajte kolektivni izlet u lokalnu knjižaru ili antikvarijat u kojem svi članovi porodice na miru i s velikom pažnjom mogu probrati knjige.

2. Čitajte u prirodi: čak i najdosadnija edukativna literatura dobit će novu dimenziju ako je pročitana u stimulativnoj okolini. Posebno ako je riječ o knjigama o prirodi, ne postoji bolje mjesto od šumskog hlada, mirnog mjesta kraj jezera ili živopisnog okoliša koji će reflektovati atmosferu i opise iz knjige.

3. Čitajte i usput učite: naprimjer, odaberite knjigu o čarima životinjskog svijeta, a zatim odvedite djecu u zoološki vrt, eko park, muzej ili u obilazak obližnjeg sela te izbliza komparirajte spoznaje i slike životinja.

4. Budite dobar uzor što se tiče čitanja:  brojna istraživanja su pokazala da će djeca roditelja koji čitaju i sama biti sklonija čitanju. Odvedite dijete u biblioteku na radionice, čitanje priča, predstavu i, ako ste u prilici, na potpisivanje knjige vašeg omiljenog autora. Osim osjećaja zajedništva, to će u djetetu pobuditi radoznalost te će imati veću potrebu za uranjanjem u svjetove u kojima i vi rado boravite i ugodno se osjećate.

Pripremila: Azra Pandur, urednica