10 PRAVILA SRETNIH PORODICA


Porodični ciljevi
Utvrdite šta je vaša porodična "misija". To će vas približiti jedne drugima, a djeca će odrastati sa jasnom sviješću o porodičnim vrijednostima. Neka i najmlađi doprinesu, formulišući na svoj način ono što oni doživljavaju kao "misiju" vaše porodice.


Važna mjesta
Vodite djecu na mjesta koja su važna za vašu porodicu. To može biti mjesto u kojem su se rodili baka i deka, ali i kafić u kojem su se mama i tata upoznali. Na taj način ojačaćete povezanost vaše porodice.

Porodične priče
Pričajte priče o ostalim članovima porodice. Upoznajte djecu sa porodičnom istorijom, neka znaju za veselog ujaka pustahiju sa bakine strane, za storgu tetku "usjedelicu" sa dedine… Pričajte im šta su ostali članovi porodice radili na dan kad su se oni rodili, kako ste saopštlili neni i deki da će dobiti unuče… Takve priče doprinose bliskosti, a djeca rastu svjesna radosti koju je izazvao njihov dolazak na svijet. 

Nane i deke 
Neka djeca budu bliska sa nenama i dedama. Pobrinite se da odvojite vrijeme za posjetu nani i dedi, čak i kad ste mrtvi umorni, čak i kad ne znate gdje vam je glava od posla. Ta nježnost koju djeca upiju od nene i deda, ostaje tokom cijelog života izvor ljubavi i sigurnosti, na potpuno drugačiji način od one, takođe dragocjene, koju izgrade na roditeljskoj ljubavi. 

Porodični sastanci 
Organizujte porodične "sastanke". Jednom nedjeljno sjedite sa djecom i "pretresite" sve ono lijepo i manje lijepo što vam se svima dogodilo u prethodnih nekoliko dana, i napravite planove za vikend koji dolazi. 

Porodični rituali
 Držite do porodičnih rituala. To može biti odlazak u zoološki vrt subotom prije podne, veče za filmove petkom, odlazak na ručak u omiljeni restoran na ručak prve nejelje u mjesecu ili nešto slično. Ali, kad jednom započnete tradiciju, nema odstupanja ni zbog sastanka, ni zbog sređivanja kuće. Neka to bude vaše vrijeme.

Međusobno poštovanje 
Stavljajte jedni drugima do znanja da cijenite sve što onaj drugi radi. Naučite djecu da je "hvala" lijepa riječ koja nije rezervisana samo za druge ljude, već i za mamu i tatu, brata ili sestru. Jedan na jedan

Provodite redovno vrijeme sa djecom odvojeno.
 Bez obzira na uživanje u zajedničkoj igri, djeci je potrebno vrijeme "jedan na jedan" sa roditeljima, pa se postarajte da im to pružite.
Smijeh 
Smijte se zajedno. Šalite se, gledajte komedije, ali iznad svega, naučite djecu da se šale na svoj račun. To je dobar način da ojačate povezanost unutar porodice.

 Obroci 
Jedite zajedno. Iako to nije uvijek lako izvesti zbog obaveza oko posla ili škole, pobrinite se da se bar nekoliko puta u toku nedjelje okupite za stolom. To može biti doručak subotom ujutru, kada možete jesti i u pidžamama, ili večera sredom… Kad god možete - ne propuštajte priliku. 

Razgovori 
 Razgovarajte. Ali stvarno razgovarajte. I vi sa partnerom, i vas dvoje sa djecom. Bez ometanja u vidu mejlova, SMS-ova ili vesti na televiziji. Slušajte aktivno ono što drugi članovi porodice govore. Tako učite djecu da je njihov glas važan, ali i da je važno da umiju da slušaju druge. To je jedna od najdragocenijih životnih lekcija koju možete da im date.. Nježnost I ljubite se. I vi sa partnerom, jer je važno da djeca vide i osjete da se mama i tata 
vole, a ljubite i mazite i djecu, što više možete. Dok su mala bar. Čim malo porastu, počeće da se "otimaju", pa će vam biti žao što to niste češće radili dok su bili mali.


Pripremila: Azra Pandur