ZAŠTO SU DJEVOJČICE NAJVIŠE IZLOŽENE ISKRIVLJENIM IDEALIMA LJEPOTE?Djevojčice su svakodnevno izložene iskrivljenim idealima ljepote, a medijska nepismenost i nemogućnost samostalnog i kritičkog filtriranja informacija vodi u kriva uvjerenja.
Iako su prosječne Amerikanke stid prvi put osjetile u dobi od 13 ili 14 godina, mlađe generacije, odnosno djevojke od 13 do 17 godina, prvi stid zbog vlastitoga izgleda osjetile su već u devetoj i desetoj godini.


Čak 60% mladih Amerikanki koje su sudjelovale u istraživanju, navodi kako je za stid od vlastitoga tijela odgovorna okolina, a ponajviše prijateljice iz škole koje su komentirale njihov izgled. Djevojke koje ne navode vršnjake kao najveći utjecaj na svijest o vlastitome tijelu, spominju roditelje i njihov negativan utjecaj na vlastitu percepciju. Ispitanice čiji su roditelji imali iskrivljenu sliku vlastitoga izgleda, u budućnosti razvijaju ili izrazito pozitivan ili negativan stav prema svojemu tijelu.

Roditelj je dužan dijete naučiti medijskoj pismenosti i ne dozvoliti da manipulacija proizvođača i nerealna slika sudionika popularne industrije obuzme dijete. 
S djetetom je potrebno sjesti i, za vrijeme propagandno programa, spontano iskomentarisati  eventualne štetne faktore koji ga mogu zbuniti i uvjeriti ga u neistinu. Također, dijete oponaša ono što vidi pa ako je odgajano u porodici u kojoj vlada zdravo prihvaćanje sebe i svojih nesavršenosti, vjerojatnije je da će izrasti u samopouzdanu osobu koja se ne stidi svoga lica i tijela.


Pripremila: Azra Pandur