UČITELJICA GODINE KOJA IGROM POBJEĐUJE NASILJE

Palestinska učiteljica je ove godine dobila nagradu Global Teacher Prize, koja se dodjeljuje učitelju/učiteljici s najvećim dostignućima. Novčana nagrada za tu titulu iznosi milion dolara. 

Hanah al Hroub je je odlučila da se obrazuje i bude učitelj nakon što je vidjela da se njena djeca ne mogu na ispravan način nositi sa svakodnevnim nasiljem kojem su bila prinuđena svjedočiti.

Njen muž se vraćao sa djecom iz škole i pogođen je i ozbiljno ranjen. Njena djeca su se nakon ovog promijenila i zatvorila, postali su buntovni, a ocjene u školi su se dramatično promijenile. Hanah je odlučila da pomogne svojoj djeci. Svojim je kćerkama i ostaloj djeci iz komšiluka napravila veliki broj zanimljivih igara, koje su im pomogle da povrate samopouzdanje, smisao života i socijalne vještine. To je za posljedicu imalo i poboljšanje njihovih ocjena u školi.

Hroub je stekla zvanje nastavnika i predaje u Ramali, u osnovnoj školi Samiha Khalil. Mnogi njeni učenici pokazuju agresivno ponašanje ili frustracije, koje su bazirane na nasilju i nesigurnosti proisteklim iz njihovog okruženja.

"Bazirana na ovom temelju nasilja, odatle kreće uloga educiranja. Odgovornost nastavnika je da bude učitelj i umjetnik, da kreira okruženje i kontekst koji djecu oslobađa od nasilja, oslobađa njihovu maštu i otjelovljuje je u formi dijaloga, ljubavi i ljepote", rekla je al Hroub, dodavši da ona i ljudi slični njoj žele da djeca žive mirne živote, baš kao i sva druga djeca širom svijeta.

Kako piše Buzfeed, objavljeno je da je al Hroub dobila nagradu, a predstavio ju je papa Franjo, koji je rekao da je njena filozofija da igrom i učenjem limitira nasilje.

"Dijete ima pravo na igru. Dio obavezne edukacije jeste da se djeci omogući da kroz igru uče i napreduju, jer im igra pomaže da postanu socijalna bića i da nauče uživati u životu", 
kazao je papa Franjo.


Pripremila: Azra Pandur