MNOGOBROJNE KORISTI UVOĐENJA IGRE ŠAHA U OBRAZOVNI SISTEM
Istraživanja su pokazala da igranje šaha pojačava mentalne sposobnosti ljudi svake starosne dobi, a pogotovo kod djece. Kao rezultat, šah je postao dijelom školskog programa u više u 30 zemalja svijeta. Neki roditelji su se već osvjedočili koristima igranja šaha kod svoje djece, pogotovo u smislu mentalnog razvoja.


Djeca igrajući šah uče o važnosti poštivanja pravila, potiče ih na komunikaciju bez nasilja, te mirno rješavanje problema.
Osim pozitivnog utjecaja na odgojni razvoj učenika šahom se može utjecati i na poboljšanje obrazovnih sposobnosti.
Šah potiče razvoj pamćenja, koncentracije, brzine računanja, vizualnog predočavanja, logike razmišljanja i rasuđivanja.

Šahom se uči i tolerancija među spolovima jer ga jednako uspješno igraju i djevojčice, a u igru se mogu uključiti i djeca s invaliditetom kojoj se omogućuje ravnopravno natjecanje. Ove vrijednosti ističe Željko Brdal, autor knjige o šahu “Školska šahovska epidemija” koja je nastala na osnovu dugogodišnje prakse rada s djecom i vođenja šahovskih grupa u školi.

“Šah se vrlo uspješno može uklopiti u sam obrazovni proces. U jeziku djeca lakše svladavaju velika i mala slova, vježbaju čitanje i pisanje kroz diktate, tekstove i sastave sa šahovskom tematikom, a u matematici se bolje snalaze s brojevima, sabiranjem, djeljenjem kao što i lakše shvaćaju geometrijske pojmove.”, iz iskustva govori gosp. Brdal.Pripremila: Azra Pandur