DOKTORICA FILOZOFIJE SHERRIE CAMPBELL: 'ODGOVORNI SMO NAUČITI DJECU DA VOLE SEBE!'

Svi želimo odgojiti zdravu, sretnu, društvenu, samopouzdanu djecu. Osjećaj ljubavi prema sebi, kod djeteta je naučen, nije dat.
Kao roditelji, odgovorni smo naučiti svoju djecu da vole sebe. Najbolji način kako da to uradimo je da volimo sami sebe. Ako, kao roditelji, ne brinemo o sebi, ali brinemo o svakome i svačemu drugom, učimo svoju djecu da ljubav dolazi spolja ili da samo dolazi kroz činjenje usluga drugima. Ovako odgajamo djecu da budu oni koji se povlađuju drugima ili podižemo djecu sa neuravnoteženim osjećajem za prava.

Oblikovanje ljubavi prema sebi znači da mi, kao roditelji, živimo prvo svoje živote. Brinemo se o svom vremenu, odgovorni smo, organizovani, zdravi i strastveni o tome ko smo u svijetu; radimo s velikim trudom i provodimo kvalitetno vrijeme sa našim najbližim i prijateljima. Ako činimo išta manje od ovoga, a zahtjevamo ove osobine kod svoje djece, nećemo vidjeti da se manifestuju u njima. Djeca gledaju. Djeca rade što mi radimo. Ako nismo sretni sa onim što vidimo u svojoj djeci, u smislu stavova, odgovornosti i zahvalnosti, onda se moramo dublje zagledati u sebe i šta modeliramo za njih.
Najbolji poklon koji možete dati svom djetetu je da volite sebe.
Kakav divan prizor za dijete da vidi kako njegovi roditelji ustaju i bivaju strastveni u vezi onog što jesu kao individue. Oba roditelja pripremaju se za dan, ciljevi i dnevni red su postavljeni, rekreacija, zdrava hrana za pojesti, i sa energijom koja govori 'mi imamo posebnu svrhu u ovom svijetu'.
Ako imate svrhu i živite je kao individualaci i ohrabrujete to kroz to kako živite, pričate, volite i izražavate sebe, vaša djeca će to slijediti. Oni će živjeti po standardu ljubavi koju imate prema sebi i ljubavi koju dijelite u vašem domu.Pripremila i prevela: Azra Pandur
Izvor: Huffington Post
Naziv članka: The Trick to Raising kids who love themselves