AKTIVNOSTI KOJE NAJBOLJE POTIČU EKOLOŠKU SVIJEST KOD DJECE


Malo dijete već u prvim godinama života pokazuje interes za istraživanje svijeta, a svoju okolinu istražuje promatranjem i svim ostalim osjetilima - sluhom, njuhom, dodirom i okusom. Kako dijete postaje zrelije njegove istraživačke aktivnosti postaju sve složenije pa se dijete počinje interesovati za osobine vode, zraka, tla. Ono što je najvažnije za razvoj ekološke svijesti jest ljubav prema prirodi, a ovo su neke aktivnosti koje potiču ekološku svijest kod djece: 


Igre u prirodi i okolišu, u šumi, na livadama, na obalama, u parkovima, penjanje po stablima, vožnja biciklom, šetnja šumom i sl. su aktivnosti koje najviše potiču ekološku svijest kod djece.

Na dijete vrlo povoljno utječu porodični odlasci u prirodu, kada ono vidi da njegova porodica voli prirodu i da u njoj uživa tako da je ne zagađuje. Djetetova ekološka svijest razvijena je onoliko koliko je u odraslih osoba koje ga okružuju, jer ono uči po modelu, što znači da ako vidi odrasloga kako poštuje prirodu i ono će se željeti tako ponašati ili obrnuto. 

Uključivanje u radne obaveze: briga oko biljaka (vrt, cvjetnjak, voćnjak), 
briga o životinjama - kućnih ljubimaca (pas, mačka, i sl.), pospremanje igračaka.

Estetski doživljaj prirode/okoliša: u tome može doprinjeti uzgajanje cvjeća, aranžiranje svijeća, izrađivanje umjetničkih tvorevina od prirodnih materijala - pr. od kore drveta, lišća, prešanog cvijeća i sl. 

Eko igre: svrstavanje otpada - to je odmah i matematička igra jer se djeca uče razvrstavanju po različitim kriterijima (pr. stari papir, plastična ambalaža i sl.).
Vođene fantazije: Maštoviti put oko svijeta - djeca se opuštaju i slušaju voditelja, zamišljaju krajolike

Aktivnosti čišćenja svog prostora: čišćenje naše ulice i dvorišta


Pripremila: Azra Pandur