OSLOBODITE DJECU STRAHA OD NASTUPA

Djeca više od slušanja i promatranja vole sudjelovanje u pričama, a ono im je omogućeno kroz dramske radionice.
Vašem djetetu je često dosadno? Pred vama sve zna i može, a kad ima publiku šuti kao zaliveno? Možda nije najsretnije kada mora obavljati svakodnevne zadaće? Baš ne voli dijeliti ili igra glavnu ulogu u akcijskim scenama tučnjava i nereda u školi. Sve su to emocije, stanja i ponašanja iz svakodnevnoga života kojima se bave dramske sekcije.


Kineska poslovica kaže: Ispičaj mi i zaboravit ću, pokaži mi i možda ću zapamtiti, daj mi da sudjelujem i razumjet ću. Poznato je kako čitanje i slušanje priča imaju izniman utjecaj na emocionalni i intelektualni razvoj djece, jer neposredno djeluju na njihove osjećaje, ponašanje i navike. Priče mogu djelovati terapijski pomažući roditeljima i djeci, počevši od uobičajenih problema u djetinjstvu, neprihvatljivih ponašanja i situacija do suočavanja s emocijama i stanjima poput ljutnje, straha, tjeskobe, tuge, agresivnosti, pohlepe, lijenosti.

Djeca više od slušanja i promatranja vole sudjelovanje u pričama, a ono im je omogućeno kroz dramske radionice. Dio programa dramskih radionica temelji se upravo na terapijskim pričama koje se bave svakodnevnim situacijama u životima djece i roditelja ispričanima kroz metafore, koje su u psihologiji nazivaju „terapijske metafore“.

Igrajući različite uloge djeca uče svijet promatrati iz različitih uglova, bolje razumijevaju vlastite i tuđe emocije i ponašanja, razvijaju empatiju koja je toliko dragocijena u međuljudskim odnosima.Pripremila: Azra Pandur