MOGUĆI RAZLOZI LOŠIJEG USPJEHA U ŠKOLI


Lošije ocjene djeteta u školi, mogle bi biti posljedica nečeg drugog osim poremećaja u učenju. Evo šta bi sve trebalo uzeti u obzir:

Problemi s vidom
Između pet i deset posto predškolaraca imaju problema s vidom, pokazala su istraživanja. Bez liječenja i adekvatne pomoći slabiji vid može utjecati na djetetovu sposobnost učenja. U pitanju može biti kratkovidnost ili dalekovidnost, u svakom slučaju odvedite dijete liječniku ako posumnjate na ovu vjerojatnost.
Problemi sa sluhom
Neliječeni problemi sa sluhom ne samo da će utjecati na govorni razvoj već utječe i na djetetovu izvedbu u školi. Kasno otkrivanje oštećenog sluha može biti veliki problem. Problemi sa sluhom mogu poprilično ometati sposobnost učenje. Sluh i vid bi trebalo testirati svakom djetetu prije nego krene u školu ili prije ako roditelji sumnjaju u tako nešto. Čak i normalan sluh pri rođenju, može se pogoršati.
Nedovoljno sna
Kvaliteta i količina sna ima puno veći utjecaj na obrazovanje nego što ljudi misle. Istraživanja su pokazala da djeca koja su naspavana i odmorna bolje prate nastavu i mirnija su od one djece koja nisu naspavana. Djeca bi trebala ranije na počinak. Stručnjaci tvrde da školarcima i tinejdžerima treba osam i pol do 11 sati sna svaki dan.
Preskakanje doručka
Vjerojatno ste već čuli da je doručak najvažniji dnevni obrok. Ako djeca ne doručkuju, što je čest slučaj, to utječe na njihovo funkcioniranje. Prazan želudac može dovesti do bolova u želucu i glavobolje, što ozbiljno remeti djetetovu koncentraciju.
Studija objavljena 2005. godine, pokazala je da doručak može potaknuti mozak da bolje obavlja funkcije potrebne za pamćenje.
Problemi s debljinom
Kao da nemaju dovoljno briga, pretila djeca imaju tendenciju biti lošija u školi. Jedna od mogućnosti je da pretila djeca imaju nisko samopoštovanje, sklona su tjeskobi i depresiji, a njihovo mentalno zdravlje ometa njihov uspjeh u školi. Osim toga, pretila djeca mogu biti diskriminirana od strane okoline, što također utječe na njihovu sposobnost učenja.
Izloženost pasivnom pušenju
Djeca čije su majke pušile tijekom trudnoće imaju povećan rizik od teškoća u učenju i impulzivnosti, a to ne prestaje ni nakon što se dijete rodi. Istraživanje je pokazalo da su djeca koja su kod kuće izložena dimu imala lošije ocjene u školi od onih koja nisu bila izložena dimu cigarete. Dugotrajna izloženost ugljičnom monoksidu u dimu može smanjiti opskrbu kisikom u mozgu.
Depresija
Loše ocjene mogu biti i razlog depresije. Nekoliko je studija pokazalo povezanost između depresije i loših ocjena. Depresija utječe na motivaciju i koncentraciju, dakle potrebno je ustanoviti zbog čega djeca dolaze u takvo stanje.
Zlostavljanje
Bullying je često povezan s lošim ocjenama u školi. Zlostavljanje i uznemiravanje mogu kod djece izazvati nisko samopoštovanje i nedostatak entuzijazma za školu, a osim negativnog utjecaja na koncentraciju djeteta, zlostavljanje je povezano i s tjeskobom.
Poteškoće u razvoju i poteškoće prilikom učenja
Značajna je razlika između normalnog IQ-a i rezultata koji ukazuju na poteškoće u učenju. Ako primjećujete neki poremećaj, potrebno je posavjetovati se sa stručnjakom.