PRILOG ZA RODITELJE: IZRAŽAVANJE ZAHVALNOSTI POBOLJŠAVA BRAČNI ŽIVOTIstraživači su ustanovili da je zahvalnost esencijalni dio svake zdrave ljubavne veze. 
Nakon faze 'medenog mjeseca' partneri se lako opuste i uzimaju najčešće jedno drugo zdravo za gotovo.
Dr.Gordon i njegove kolege su u svom istraživanju otišli dalje i otkrili da parovi koji se međusobno visoko cijene, više slušaju jedno drugo,više se dodiruju ,pokazujući i verbalnu i neverbalnu zahvalnost. Najbolji dio tog istraživanja prikazao je da je zahvalnost i izbor i vještina. 
Drs.John i Julie Gottman sa Univerziteta u Seattlu su zaslužni za neke od najpoštovanijih istraživanja u terapijama sa parovima,a to studiranje parova koje traje preko 40 godina nazvali su 'Love lab' ili prevedeno na naš jezik 'Ljubavni laboratorij'. Njihovi nalazi su se složili sa prethodnim studijama koje smo spomenuli. Zahvalnost poboljšava vaš sexualni odnos. U artiklu časopisa Psihologija danas' dr.Michael Ann Strahilevitz citira Williama Jamesa:" Najdublja potreba čovjekove prirode je da se osjeća cijenjenim." Interes za partnera i cijenjenje kreira snažnu vezu koja je privlačna,jer promovira te ljubavne osjećaje i povećava atraktivnost. Ljubavni terapeuti se slažu da se većina afera rađa zbog osjećaja ne cijenjenja,ne slušanja i ne razmjenjivanja pozitivnih osjećaja među partnerima. Pokažite svom partneru koliko ga cijenite svojim nježnim riječima,djelima i svojom brigom o sebi svaki dan. Detalji ,'sitnice' znače puno.
Važno je naglasiti da kvaliteta odnosa među bračnim drugovima ima direktne implikacije na djecu.Atmosfera emocionalne podrške i intelektualnog poticanja stvara samopouzdaniju djecu, a postavlja i uzore za kasniji život.  

PC školarac Team