ŠTA JE "LOŠE" UČENJE'?

Zamislite ormar bez polica, ladica i vješalica, prepun natrpane odjeće i obuće. U njemu je sve što bi čovjeku moglo zatrebati, ali ništa ne može naći u trenutku kad mu treba.


Mora gubiti vrijeme i živce na prekopavanje. Loše je učenje nalik na trpanje nove robe u takav ormar.
Učenik ulaže puno napora i vremena da zapamti nove podatke, ali kad ih zatreba – ne može ih se sjetiti, ne vidi kako ih povezati s drugim podacima da bi shvatio neki koncept, ne može ih primijeniti da bi riješio zadatak ili odgovorio na pitanje.

Takvo učenje demotivira: razara učenikovo samopouzdanje, on počinje sumnjati u svoje sposobnosti učenja i – odustaje.

Pametno učenje je brzo učenje. Ono počinje puno PRIJE pamćenja podataka i prije čitanja lekcije. Puno je načina brzoga učenja i svaki je ponešto drugačiji. Nijedan nije primjenjiv za sve učenike: svako treba otkriti svoj način.

Kako to učiniti, predlaže Tim Ferris, kod nas poznat po svom bestseleru Četverosatna radna sedmica, knjizi koja je mnogima posve promijenila život. Ferris je oduševljeni pobornik Paretova principa u brzome učenju. Tvrdi da nema toga na svijetu što se ne može naučiti u samo tri mjeseca koristeći metakognicijsko učenje.

Da to dokaže, u tri je mjeseca sam naučio japanski više razmišljajući i uočavajući algoritme, nego pamteći.

Način na koji je učio podsjeća na način konstruiranja lego kockicama: vidiš koji sve konstrukcijski elementi postoje u kompletu, odabereš minimalan broj onih koji su ti najvažniji za konstrukciju koju gradiš, odrediš kojim ćeš redoslijedom graditi da poslije ne moraš rušiti i počinjati iznova, pa se onda baciš na igru.


Pametno učenje traži da razmišljaš, donosiš odluke, pratiš koliko su te odluke bile uspješne i pomogle ti da brže i više naučiš uz manje truda. 

Postoje neki univerzalni recepti, poput Ferrisova, ali svako od nas taj recept mora prilagoditi sebi i svom stilu učenja ili otkriti vlastiti recept. 

Učitelj je dragocjena pomoć pri učenju kako se uči: on pomaže u otkrivanju kratica i jednostavnijih načina za shvaćanje i pamćenje. Ali, budući da svaki učenik uči na svoj način, učitelj bi učeniku mogao pomoći u brzom učenju, učenik tačno mora znati što ne razumije i mora to pitati.