FENOMEN U NAUCI - MEDICI EFEKT

Kreativnost počinje u trenutku kad prestanemo slijediti i počnemo prtiti vlastite staze. Nije (nužno) povezana sa spretnošću da nešto napravimo lijepo, uredno, precizno … Kreativnost nije manualna spretnost nego način razmišljanja i stvaranja novih ideja. Katkad započne linearnim razmišljanjem: započnemo slijedeći nečije nagovore, ali u nekom trenutku krenemo s vlastitim zamislima, razigramo se, razvijemo svoje ideje i napravimo nešto originalno. Švedsko-američki poduzetnik Frans Johansson 2004. godine na vrlo je zanimljiv način objasnio koncept kreativnosti u svojoj knjizi The Medici Effect. Ime knjige vezano je uz prezime moćne firentinske bankarske obitelji Medici čiji su predstavnici s prekidima vladali Firenzom od 14. do 18. stoljeća. Golemo porodično bogatstvo omogućilo je Cosimu Mediciju (1389. – 1464.) da bude mecena najdarovitijim književnicima, filozofima, naučnicima, slikarima, kiparima, muzičarima arhitektima i graditeljima svoga vremena. U njegovo doba podignute su neke od najljepših građevina u Firenci, osnovana je i novoplatonistička Firentinska akademija. 

U Akademiji su bizantski mudraci (izbjegli uoči i nakon pada Bizanta pod osmansku vlast) zajedno sa europskim filozofima proučavali Platonovu filozofiju koja je postala temeljnim idejnim sustavom renesanse – najkreativnijeg razdoblja ljudske historije. Za vladavine Cosimova unuka Lorenza Veličanstvenog Firenza je postala jedan od najznačajnijih centara europskoga humanizma: vrvjela je velikim umovima, velikim idejama i velikim umjetnicima čija su najznačajnija djela okupljale njezine umjetničke galerije. Lorenzo je bio pokrovitelj Michelangelu. I sam je bio književnik i mnogo je pridonio razvoju književnosti na talijanskom jeziku. 

Medici efekt je fenomen koji se pojavljuje kad se brojni talentirani, kreativni i produktivni ljudi iz različitih područja nađu zajedno i sarađuju
Sudaranje njihovih različitih ideja i koncepata dovodi do bujanja i eksplozije novih ideja, a rezultat sinergije te saradnje iznjedri neku originalnu, novu vrijednost. Razmislimo na trenutak o razlici između Medici efekta u kreativnosti i pravilu Malcolma Gladwella o tome da je potrebno 10 000 sati strategije, planiranja i vježbanja da bi neko u nečemu postao majstorom. 

Kreativnost nitko ne vodi za ruku, nije očekivani vrhunac linearnoga procesa, nije predvidiva, ne vodi je namjera da se izmisli nešto novo. Ona nastaje kad sudari s različitostima izazovu stare ideje, stara iskustva, kad to sve uzavre, prekipi u novi način razmišljanja i razvije nešto sasvim neočekivano i nepredvidivo.